Yapı kimyasalları inşaat ve bina yapımında kullanılan malzeme ve materyallerdir. Yapı kimyasalları denilince akla kimyasal maddeler gelse de aslında birçok teknolojik ürünü tanımlamaktadır.
İnşaat sektöründe kullanılan yapı kimyasalları levha yapıştırma, zemin yapıştırma, fayans ve seramik kaplamada sıklıkla kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe gittikçe yaygınlaşan yapı kimyasallarının en önemli özelliklerinden biri de çevre dostu olmasıdır.
Yapı kimyasalları, inşaat uygulamalarında yaygın olarak kullanılan ürün ve malzemeleri sağlamaktadır. Büyük altyapı sistemleri, kuleler, endüstriyel tesis ve binalar, ticari alanlar, beton yapılar, yalıtım sistemleri gibi birçok alanda tercih edilmektedir.
Yapı kimyasalları, yapı süreçlerini kolaylaştıran formüllere sahiptir. Hız ve dayanıklılığa sahip yapı kimyasalları sayesinde yapı süreçleri çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Yapı kimyasallarının gelişmiş formüllere sahip olmaları yapıların dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Yapı kimyasallarının kullanılması ile yapılardaki yıpranma minimum seviyeye indirgenmektedir.
Yapı kimyasallarını şu şekilde tanımlayabiliriz;
- Tamir harçları
- Yapısal güçlendirme ürünleri
- Isı yalıtım malzemeleri
- Su yalıtım malzemeleri
- Yapıştırma ve derz uygulamaları
- Endüstriyel zemin ürünleri
Yapı kimyasalları arasında su ve ısı yalıtımında yer alan
- Dekoratif sıva
- Mantolama sıvası
- Su izolasyon malzemesi
- Mantolama yapıştırıcı
- Kristalize su izolasyon malzemesi bulunmaktadır.
Yapı Kimyasalları Türleri
Beton Katkılı Yapı Kimyasalları
Beton maddelerin bazı özelliklerini değiştirmek için betona az miktarda ilave edilen ve suda çözünen kimyasal yapı malzemeleridir. Yapım maliyetini düşürür ve sertleşmiş beton maddelerin özelliklerinin değişmesinde etkilidir. Katkılar, beton karışımı hazırlanırken ya da dökülmeden hemen önce eklenir. Beton yapı kimyasalları beton kalitesinin yönetilebilmesi için geliştirilmiştir.
Su Yalıtım Yapı Kimyasalları
Su yalıtım yapı kimyasalları arasında yalıtımda kullanılan dekoratif sıva, mantolama sıvası, su izolasyon malzemesi, mantolama yapıştırıcı, kristalize su izolasyon malzemesi yer almaktadır. Su yalıtım kimyasalları, terasların, çatıların, tuvaletlerin, su depolarının, yüzme havuzlarının su geçirmezliğini sağlamak için uygun yapı kimyasallarıdır.
Tamir harcı olarak beton ve duvar işlerinin onarımında, betonun korozyona karşı korunmasında kullanılır. Çimento boyaları için katkı maddesi olarak su geçirmezlik özelliklerini iyileştirmek ve dayanıklılığı artırmak için kullanılmaktadır. Su yalıtım kimyasalları, çimento ile karıştırılmaları durumunda su geçirmez bir yapı elde edilmiş olur. Su yalıtım kimyasalları yüzeyleri UV ışınlarına karşı korurlar.
Yapısal Güçlendirme Ürünleri
Yapıların onarım ve güçlendirilmesi için de çeşitli yapı kimyasalları bulunmaktadır. Katkı maddeleri, bağlayıcı maddeler, korozyon önleyici kaplamalar, astarlar ve harçlar yapısal güçlendirme ürünleri arasında yer almaktadır. Bu malzemeler beton bir yapının dayanıklı ve güvenilir bir şekilde tamir edilmesini sağlar.
Derz Dolgu Yapı Kimyasalları
Derz dolgu yapı kimyasalları arasında fayans yapıştırıcı, derz dolgu, esnek derz dolgu, poliüretan derz dolgu yer almaktadır.
Endüstriyel Zemin Ürünleri Yapı Kimyasalları
Endüstriyel zemin ürünleri yapı kimyasalları arasında epoksi astar, epoksi boya, beton kür, beton cilası, yüzey sertleştirici, çap ve epoksi zemin kaplama yer almaktadır.