Polimer takviyeli, yüksek dayanıma sahip hazır harçlar, çimento esaslı tamir harçları olarak tanımlanmaktadır. Suya ve dona karşı dayanıklı olan tamir harçlarının farklı kullanım amaçları için farklı agrega dağılımına, farklı akışkanlığa, farklı aderans değerlerine sahip türleri bulunmaktadır.
Tamir haçları, yapıda oluşan çeşitli hasarların onarılmasında kullanılmaktadır. Geniş yüzeylerde boya öncesi pürüzsüz ve çatlaksız bir yüzey elde etmek amacıyla tercih edilmektedir. Uygulaması oldukça kolay olan tamir harçları, yüksek dayanıma sahip olması nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir.
Tamir Harçları Nerelerde Kullanılır?
Tamir harçları ince ve kaba olmak üzere iki farklı türde bulunmaktadır. İnce tamir harçları iç mekanlarda, sıva çatlak ve delik tamirlerinde, sıvı ve beton bölgelerin tesviye amaçlı sıvanmasında tercih edilmektedir. Kalın tamir harcı ise dolgu yapılabilen iç ve dış mekanlarda sıva, çatlak tamirlerinde, kalın çatlakların tamiri, sıvı ve beton yüzeylerin düz duruma getirilmesi için sıvanmasında, seramik öncesi düzgün alt yüzey meydana getirmek için kullanılır.
Tamir Harçları Nasıl Kullanılır?
Tamir harçları kullanılacak olan yüzey, kir, toz, boya ve aderans yapışmasını engelleyecek maddelerden arındırılması gerekir. Yüzeyde gevşek parçalar bulunuyorsa temizlenmelidir. Tamir harçları uygulanacak yüzey, su ile nemlendirilmelidir.
Tamir harcının uygulanacağı alan nemlendirildikten sonra uygulamaya başlanabilir. Pürüzsüz yüzeylerde aderansı artırmak amacıyla yüzey astarı, fırça ile yüzeye uygulanır. Uygun su miktarı karıştırma kabına eklenerek toz malzeme de ilave edilir. Düşük devirli el mikseri ile karıştırma işlemi yapılır.
Yüzey düzgünleştirmek için hazırlanan harç, çelik mala aracılığıyla yüzeye uygulanır. İnce tamir harcında uygulama kalınlığı 3-5 mm, kalın tamir harcında ise 5-10 mm’dir. Daha kalın bir uygulama elde etmek için iki kat uygulama yapılır. İkinci kat, ilk katın kurumasının ardından yapılır.
Tamir işlemlerinde sıva parçaları temizlenir. Çatlak bölgesinde yaklaşık 10 mm derinliğinde kesit oluşturularak harç mala ile dolgu işlemi gerçekleştirilir. Dolgunun sertleştirilmesinin ardından yüzey, mala ile kaplanabilir.
Tamir harçlarında hazırlanan harç içerisine hiçbir malzeme (alçı, çimento vb.) eklenmemelidir. Kullanım süresi geçmiş harçlar, su ve kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. Tamir harçları, çimento esaslı olduğundan malzeme uygulanırken eldiven kullanılması gerekir.