Su ile inceltilen boyalara su bazlı boyalar adı verilmektedir. Silinebilir olması, çabucak kuruyan bir yapısının olması, kokusuz olması, uygulanmasının kolay olması gibi birçok özelliğe sahip olmaktadır.
Bunların yanı sıra su ile kolayca temizlenebilir olması, teneffüs etme özelliğine sahip olması, çevreye ve insan sağlığına zarar vermemesi gibi başka özellikleri de bulunmaktadır. Su bazlı boyalarda ikinci kat boya birkaç saat içinde sürülebilmektedir ve uygulamadan kısa bir süre sonra boyanan mekanlar kullanıma açılabilmektedir. Su bazlı plastik ve saten boyalar beton alanlarda kullanılır. Parlak boyalar ise kapı-pencere ve metal yüzeylerde tercih edilmektedir.
Su Bazlı Boya Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Su bazlı boyaların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kullanım alanları da oldukça geniştir. Bu nedenle sizler için su bazlı boya çeşitlerini ve kullanım alanlarını kısaca derledik.
Mat Boyalar (Plastik Boya)
Su bazlı mat boyalar “plastik boya” ismiyle bilinmektedir. Plastik boyalar kaygan bir yapıya sahip olmamakta ve tam silinebilme özellikleri bulunmamaktadır. Bu yüzden, plastik boya ile boyanmış duvarların çok sık ve ıslak bezle silinmesi boyanın renk kaybına uğramasına ya da lekelerin boya üzerinde iz bırakmasına neden olabilmektedir.
Mat Boyalar (Saten Boya)
Yarı mat boyalar “saten boya” olarak tanınmaktadır. Saten boyalar, yüzey sorunlarını gizleme özellikleri nedeniyle macun veya alçı ile düzeltilmiş yüzeylerde dekoratif amaçla tercih edilmektedir. Kaygan bir yapıda olan saten boyalar, tam silinebilme özelliği sergilemektedirler. Su itme ve buhar geçirgenliği özellikleri sayesinde suyun boya tarafından emilmesine ve lekelerin silinirken boyaya bulaşmasına izin vermemektedir.
Parlak Boyalar
Kapı, pencere ve metal yüzeylerde parlak boyayı tercih edenler için su bazlı parlak boya olan solvent bazlı boyalar yerine geliştirilen boya çeşitleri olmaktadır.
Astar
Sonuncu olarak astar, temizlemiş, tozu, kiri alınmış, eski ya da yeni yüzeylerin, macun çekilmesi ile son bulan çalışmalardan sonra boya hatalarını en aza indirmek için yapılan uygulamalardır ve bir tür ön boya işlevi görmektedir.
Tüm astar çeşitleri boya uygulanacak yüzeyin durumuna göre seçilmekte ve uygulanmaktadır. Su bazlı boyalarda su bazlı astarlar seçilmektedir. Solvent bazlı boyalarda solvent bazlı astarların tercih edilmesine özen gösterilmelidir.
Su bazlı boyalar uygulandığı yere göre; duvarlar, ahşaplar, metaller olarak üç kategoriye ayrılmaktadır. Difüzyon kabiliyeti fazla olduğu için boya ile yüzey arasında aderansı (yapışmayı) artırmaktadır. İnce yapısından dolayı yüzeye derinlemesine nüfus etmekte, boya filminin örtücülüğüne yardımcı olmaktadır. Alt yapıda homojenlik sağlamakta, boyanın dalga dalga olmasını önlemektedir. Yüzey emiciliğini azalttığı için boya sarfiyatını da azaltmaktadır.