Solvent bazlı boya olarak bilinen bu boya kalın bir film oluşturmaktadır ve bu sayede de duvarın nefes almasını asgari düzeye indirmektedir. Bu açıdan bakıldığında su bazlı boyanın tam tersi bir durum yarattığı ifade edilebilmektedir. Solvent bazlı boya daha parlak bir görünümde olup, boya sonrası kısa bir süre için kullanılan yerde boya kokusu bırakabilmektedir.
Solvent Bazlı Boya Özellikleri
Solvent bazlı boyalar, muhteviyatı (içindekiler) açısından havada hızlı kuruyan fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı bir astar görevi görmektedir. Antikorozif pigmentler içermektedir ve yüzeye çok iyi bir şekilde yapışmaktadır. Aynı zamanda da elastik ve estetik bir yapıya sahip olmaktadır.
Düşük nem geçirgenliğine sahip olduğu için içerdiği çinko kromat pigment ışık haslığı ve boya ısıya dayanımını artıracak düzeyde ağır sanayinin her türlü branşında rahatlıkla kullanılabilecek bir yapı sunmaktadır.
Solvent Boyanın Kullanıldığı Yerler
Sanayi tesislerinin, konutların ve her türlü deniz taşıt yapılarının paslanmaya karşı dayanıklılık, istenen demir konstrüksiyon ve saç yüzeylerinde sıklıkla kullanılabilen bir boya türü olmaktadır.
Solvent Boyanın Renkleri Nelerdir?
Solvent boyalar; gri, kırmızı, sarı, mavi ve bunların dışında istenilen özel renklerde kolaylıkla üretilebilmektedir. Ambalaj bakımından ise genellikle 25 kg’lık ambalajlar halinde piyasada bulunmaktadır.
Solvent Boya Uygulama Öncesi
Solvent boya uygulanmadan önce ilk olarak zemin hazırlanması gerekmektedir. Uygulama yapılacak yüzeyin kirden, pastan ve yağdan arındırılması gerekmektedir.
İkinci olarak ise ürün hazırlama aşaması gelmektedir. Boyanın önceden hazırlanması gerekmektedir. Uygulama aletleri hazırlıkları ise uygulama öncesi son adım olmaktadır ve aletleri de hazırladıktan sonra kolaylıkla uygulama alanına geçilebilmektedir.
Solvent Boya Uygulama
Solvent boyalar uygulama şekli ya da şekilleri bakımından, malzeme uygun viskoziteye getirildikten sonra tabanca, fırça ya da daldırma sistemleri ile uygulanmalıdır. Solvent bazlı boya uygulamalarında dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Bunlar; sistemde kolay uçucu solventlerin bulunması nedeni ile kapalı ortamlarda yapılacak tatbikatlarda, yeterli havalandırma sağlanmalı, açık alev ve yüksek ısıdan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
Solvent Boya Uygulama Sonrası
İlk olarak kuruma süresine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu açıdan toz tutma kuruması, 5-10 dakika dokunma kuruması ise 20 C’de 10-30 dakika şeklindedir. Diğer bir husus ise ürünün saklanması olmaktadır. Uygulama işlemi bittikten sonra, incelmemiş olan kısım kendi tenekesinde küçük kapağı sıkıca kapatılarak uzun süre muhafaza edilebilmektedir.
Kimteks ürün portföyünde RC823 Metil Etil Ketoksim yer almaktadır.