Selüloz eter her geçen gün artış gösteren inşaat sektöründe tamir harçları, seramik yapıştırma harçları, zemin tesviye şapları, boyaları ve sıvalar gibi birçok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Boya ve yapı kimyasalları sektörüne yönelik pazarda en çok tüketilen ürünlerin başında selüloz eter gelmektedir.
Selüloz eterlerin en önemli özelliği suyu tutabilmesidir. Yapı sektöründe bağlayıcılık, basit uygulanabilirlik ve su tutabilme özelliğini artırmak amacıyla tercih edilmektedir. Selüloz eterler, boya ve yapı kimyasalların işlenmeyi kolaylaştırma, su tutma ve daha etkin yapıştırma gibi faydaları nedeniyle katkı malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Selüloz eterlerin hammaddesi yüksek saflıkta selülozdur ve viskoziteye bağlı olarak pamuk linterinden ve kâğıt hamurundan oluşmaktadır. Hammaddesinin ağaç olması nedeniyle çevre dostu bir polimerdir. Selüloz eter suda çözünebilir ve molekülleri arasında %30-65 oranında kristal formda hidrojen bağı yer almaktadır.
Üretim süreçlerine bağlı olarak metil selüloz (MC), hidroksipropil metil selüloz (HPMC), hidroksi etil metil selüloz (HEMC), hidroksi etil selüloz (HEC) gibi özel selüloz eterler üretilmektedir.
Selüloz Eterin Özellikleri
- Selüloz eter su tutabilme özelliğine sahiptir. Selüloz eter, suyu bünyesinde tutarak ürünün daha uzun süre kullanılmasını sağlar.
- Selüloz eter ayrıca ürünün kolay bir şekilde uygulanmasını sağlar.
- Selüloz eterler su tutma özelliği sayesinde ürünün yapışma dayanımının artmasına katkıda bulunur. Selüloz eterler ürünün yüzeye daha kolay yayılmasına ve tutunmasına yardımcı olur.
- Selüloz eterler kayma direncine sahiptir. Ürünün uygulandığı yüzeyde kaymasının önüne geçer.
- Kolloid ve dengeleyici selüloz eterin tipik özelliklerindendir.
Selüloz Eter Kullanım Alanları
Selüloz eterlerin kullanıldığı alanlar; yapı ürünleri, su bazlı boyalar, kişisel bakım ve kozmetik, ev bakım ve temizlik ürünleri, emülsiyon polimerasyonu, ilaç vb. olarak tanımlanabilir.
Tekstil, boya, kâğıt sanayisi, sigara filtre kağıdı, filtrasyon malzemesi ve LCD ekranlar selüloz eterin kullanıldığı alanlardır.
Yapı Malzemeleri: Yapı ve inşaat endüstrisinde su tutma, bağlayıcılık ve çalışılabilir özelliklerini artırmak amacıyla tercih edilmektedir.
Boya ve Kaplama Endüstrisi: Selüloz eter, boya endüstrisinde viskozite kararlılığını ve boyaların çözünürlüğünü geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Polimerizasyon: PVC ve PVAc üretimi için kalınlaştırıcı, süspansiyon ajanı, koruyucu kolloid olarak yararlanılmaktadır.
Tekstil: Tekstilde lateks kaplamalarda bağlayıcı madde olarak kullanılır.
Yapıştırıcı: Yapıştırıcı ve tutkalı kalınlaştırmak için kullanılmaktadır.
Seramik: Su tutma özelliği nedeniyle tercih edilmektedir.
Headcel S5027, Headcel S2016, Headcel 7143, Headcel M6011 Kimteks’in ürün portföyünde yer almaktadır.