Polimer esaslı, istenilen sürede priz geciktirici beton katkısı, sıcak hava koşullarında tercih edilen, betonun işlenebilirlik süresini arttırarak, yerleştirme ve yüzey bitirme işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Soğuk derz olmaksızın, sürekli beton dökümüne olanak tanımaktadır. Priz süresini geciktirmesi sayesinde çimentonun su ile hidratasyon süresini uzatmakta, hidratasyon ısı artışını yavaşlatarak uzun işlenebilirlik sağlamaktadır.
Ayrıca, betonun taze ve/veya sertleşmiş hâldeki özelliklerini geliştirmek için karıştırma işlemi sırasında betona, çimento kütlesinin %5’ini geçmemek üzere, eklenen malzeme ile priz geciktirici; karışımın, plastik hâlden katı hâle geçiş (prizin başlangıç süresi) süresini uzatan kimyasal bir katkı da sağlamaktadır.
Kullanım Alanları
Betonun uzun mesafeye taşınması durumunda; geniş hacimli (kütle betonu) betonun dökülmesi durumunda ve soğuk derzlerin önlenmesi durumunda, yüksek sıcaklıkta beton dökümlerinde, uzun beklemeli beton dökümünde, yerleştirme zorlukları olan ince sık donatılı betonarme imalatları, geçirimsizlik istenen beton üretiminde, tekrar vibrasyona tabi tutulacak yerlerde kullanılabilmesinin yanı sıra sıcak, rüzgârlı ve rutubetli havalarda meydana gelen kıvam kayıplarını gidermek için kullanılabilmektedir.
Özellikleri/ Avantajları
Priz sürelerini kontrollü olarak uzatmakta, son dayanımlara olumsuz etkisi olmamaktadır. Sünme ve büzülmeyi azalmakta, işlenebilirliği artırmakta, sıcaklık etkisini minimuma indirmektedir. Ayrışmayı ve terlemeyi azaltmakta, kolay pompalama sağlamaktadır. Betonun hızlı kıvam kaybetmesini engellemekte, kullanılan çimento cinsine bağlı olarak uzun kıvam koruma sağlamaktadır. Yüksek hidratasyon ısısından dolayı oluşabilecek rötre çatlaklarını önlemektedir.
Uygulama/ Uyarı
Beton karışım suyuna ilave edilerek ya da yeni hazırlanmış düşük çökmeli taze betona doğrudan karıştırılarak kullanılmaktadır. Kuru karışım üzerine direkt ilave edilmekte, karışıma ilave edilecek suyun %70’i ilave edildikten sonra, kalan suyla beraber karışıma eklenebilmektedir.
Doğrudan taze betona ilave edilmesi durumunda, yeterli homojenliği sağlayabilmek için karışım süresi hızlı devirde en az 1- 2 dakika uzatılmalı ya da bu süre laboratuvar denemeleri sayesinde belirlenmelidir. Beton bileşenleri yapılarına göre farklılık gösterebilmektedir. Betonda ayrışmaya sebep olmaması için ilave edilecek katkı miktarı uygun dozajlarda olması önemli olmaktadır. Üretim öncesi katkının beton dizaynına uygun olup olmadığı ön denemelerle kontrol edilmesi gerekmektedir.
Belirlenen kullanım aralığından daha fazla katkı kullanıldığında, betonun priz süresi uzayabilmektedir. Bu gibi durumlarda beton sertleşene kadar nemli tutulup küflenmesinin sağlanması gerekmektedir. Donatıda korozyona sebep olacak klorür ya da başka bir bileşen içermemektedir. Bu sebeple betonarme yapılarda kullanımı uygun görülmektedir.