Nişasta eteri olarak adlandırılan bu kavram kısaca, selüloz eterlerle birlikte kullanılmaktadır. Özellikle patates esaslı nişasta eterlerinin performansı diğerlerine kıyasla oldukça yüksek olmaktadır. Viskoziteyi yükselttikleri için harçtaki kaymazlık direncini artırarak harcın performansını geliştirmek konusunda oldukça etkili olmaktadır.
Nişasta eterleri, işlenebilirlik açısından çok yararlı olmaktadır. Özellikle seramik ve fayansların yukarıdan aşağı uygulamalarında kayma eğiliminden doğabilecek neredeyse bütün riskleri en aza indirerek sıvalarda ve mantolama yapıştırıcılarında, duvarda ve tavanda harcın ve eps’nin sarkma ve akma eğilimlerinin yüksek olması sebepleriyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Nişasta Eteri Özellikleri Nelerdir?
Selüloz eterlerle birlikte kullanılan nişasta eterleri, viskoziteyi yükselterek harcın direncini artırarak performansını geliştirmektedir. İşlenebilirliğini artırarak özellikle de seramik ve fayansların yukarıdan aşağıya doğru uygulamalarında tercih edilmektedir.
Kış mevsiminde harcı selüloz kullanımından kaynaklanan yüksek su tutma kapasitesi özelliği sayesinde kaplama malzemelerinin kayma eğiliminden doğabilecek riskleri en aza indirebilmektedir. Nişasta eteri, sıva uygulamalarında sıklıkla kullanılır ve piyasada sarkma önleyici olarak da isimlendirildiğine rastlanılabilmektedir.
Nişasta Eteri Teknik Özellikler Nelerdir?
Nişasta eteri görünüm açısından toza benzeyen bir yapıya sahip olmaktadır ve nem içeriğinin %4 olmasının yanı sıra suda da kolaylıkla çözünebilen bir yapısının olduğunu söylemek gerekmektedir.
Nişasta eterinin kütle yoğunluğu 600 kg/m3 olmakta ve partikül boyutları da 0,100 mm/ 60% olarak ifade edilmektedir. Sulu çözelti hali sütlü bulanık olan nişasta eteri, yapı kimyasallarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yapı kimyasalları kısaca şu şekilde ifade edilebilmektedir;
- Bağlayıcılar: Alçı, çimento, kil gibi ürünlerdir.
- Agregalar: Kuvars, silis, kalsiyum karbonat şeklinde sıralanabilmektedir.
- Kalınlaştırıcılar: Polimerler, doğal kalınlaştırıcılar (selüloz, nişasta gibi), sentetik kalınlaştırıcılar (poliakrilamid, poliakrilat, poliüretan), su ve proses yardımcı kimyasalları olarak düşünülebilmektedir.
Ayrıca, bu kimyasallardan bir tanesi doğal kalınlaştırıcı (kıvam verici) olan nişasta olmaktadır.
Nişasta Eteri Kullanım Alanları Nelerdir?
Nişasta eteri birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlar;
- Gıda Endüstrisi: Bebek gıda ürünleri ve benzeri ürünler olmaktadır.
- GDO’suz Mısır Bazlı Ürünler: Organik ürünler olmaktadır.
- Kâğıt Endüstrisi: Tekstil endüstrisi olmaktadır.
- Yapı Kimyasalları: Kozmetik endüstrisi, boya endüstrisi olmaktadır.
- İlaç Sektörü: Mineral yağ endüstrisi olmaktadır.
Nişastanın elde edildiği tarımsal hammaddeler, buğday, mısır ve patates olarak sıralanabilmektedir. Yapılan istatistiklere göre, Avrupa’da nişasta elde etmek amacıyla işlenen hammaddelerin yüzdesel dağılımı; %47 mısır, %13,3 patates, %40 buğday olmak üzere toplam yaklaşık 10 milyon ton kadar olmaktadır.
Kimteks’in ürün portföyünde Trecomex BC modifiye edilmis nisasta eteri bulunmaktadır.