Isı yalıtımı farklı sıcaklıklardaki ortamlar arasındaki ısı transferini azaltmak ve ısı dengesini korumak için binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatılar, döşeme ve tesisatlarına uygulanan işleme denir. Isı yalıtım sağlayan malzemeler ise ısı yalıtım malzemeleri olarak tanımlanır.
Isı yalıtımı binaların enerji performansını etkileyen işlemlerden biridir. Isı yalıtımı enerji tasarrufu sağlar. Bunun yanı sıra, binaların ömrünü uzatmak ve konfor sağlamak amacıyla uygulanır. Çatılar, yer döşemeleri, duvarlar, pencereler yalıtım işlemi yapılabilen alanlardır.
Isı Yalıtım Malzemeleri
Isı yalıtım malzemeleri enerji performansını etkileyen, düşük kalınlıklarda yüksek ısıl dirence sahip, hafif ve özel malzemelerdir. Isı kayıplarının azaltılmasında kullanıldığı için ısı yalıtım uygulamalarında doğru malzeme seçimi oldukça önemlidir. Günümüzde birçok teknik ile ısı yalıtımı uygulanmaktadır.
Isı yalıtım malzemesi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri su ve nemi absorbe edebilme, çürümeye karşı dayanıklılık, yanıcı olmama, uzun ömürlü olma, ekonomik ve kolay temin edilebilme özelliklerine sahip olmalıdır.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
En çok kullanılan ısı yalıtım malzemeleri şu şekildedir;
Taş Yünü
Cam Yünü
Genleştirilmiş Polistiren (EPS)
Extrude Polistren (XPS)
Taş Yünü
Taş yünü doğada yer alan volkanik kayaçlardan elde edilen ısı yalıtım malzemesidir. Volkanik kayaçlardan elde edilen mineral ve inorganik taşların 1500 derece sıcaklıkta eritilerek elyaf haline getirilmesiyle oluşur. Taş yünü, inorganik yapıda bulunması nedeniyle bakteri ve mikroorganizma üretmeyen bir yapıya sahiptir.
Taş yünü yanmaz özelliktedir. Yüksek ısı yalıtımı sağlayan taş yünü, neme karşı dayanıklı yapıdadır. Taş yünü çatılarda, duvarlarda, dış cephe yalıtımlarda, çelik kapı yalıtımında, eğlence mekanlarında, ısı yalıtımı gerektiren her alanda kullanılır.
Cam Yünü
Cam yünü cam malzemeden üretilmiş ısı yalıtım malzemeleridir. Cam yünü üretiminde yüksek sıcaklık gerekir. Bu nedenle, camın yapısı değişim göstermektedir. Cam yünü yüksek sıcaklığa dayanıklıdır. Yanmaya karşı dayanıklıdır. Cam yünü uzun yıllar kullanılabilecek özellikte ısı yalıtım malzemesidir.
Cam yünü küflenmeyen yapıdadır. Cam yünü, inorganik hammaddenin sıcaklığı artırılarak elyaf haline getirilmesi sonucu oluşur. Cam yünü nem, korozyon ve pas tutmayan yapıya sahiptir.
Genleştirilmiş Polistiren (EPS)
Genleştirilmiş Polistiren sert köpük petrolden elde edilen bir malzemedir. Köpük halindeki kapalı gözenekli, genellikle beyaz renkli olan bir malzemedir. Karbonlu ve EPS olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Extrude Polistiren (XPS)
Isı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve yaygın bir şekilde kullanılan köpük malzemedir. Homojen bir yapıya sahip olan malzeme, hava almayan ve su geçirmeyen özelliktedir. Nemden etkilenmez. Bu nedenle diğer ısı yalıtım malzemelerine kıyasla daha çok tercih edilmektedir.
Kimteks ürün portföyünde yer alan ıs yalıtım ürünleri Poraver’dir.