Demir oksit olarak adlandırılan kimyasal tozlar, küçük partiküllere sahip, organik ya da inorganik yapılardır. Ayrıca, demir oksit pigmentleri doğal ve sentetik pigmentler olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.
Doğal Demir Oksit Pigmentler
Doğal demir oksit pigmentler kendi içinde üç bölüme ayrılmaktadır. Bu bölümler ise, okr, ombra ve sienna demir oksitler olarak sıralanabilmektedir. Bu gruplandırmanın temel sebebi, demir oksitlerin renk değişimleri ve kimyasal içerikleri bakımında farklılık gösteriyor olmasıdır.
Okr
Genellikle sarı renginden kırmızı rengine değişen tonlamalarda bulunabilen demir oksit çeşididir.
Sienna
Genellikle sarı renginden turuncu rengine değişen tonlamalarda bulunabilen demir oksit çeşididir.
Ombra
Genellikle koyu kahverengi tonları arasında değişkenlik gösteren demir oksit çeşididir.
Sentetik Demir Oksit Pigmentleri
Özellikle son senelerde kimyasal sektörünün değişmesi ve gelişmesi ile birlikte sentetik demir oksit pigmentleri de artış göstermektedir. Çünkü, artık kimyasal endüstrisi birçok maddeyi sentetik olarak da elde edebilmektedir.
Kırmızı Pigmentli Demir Oksit
Bu sentetik ürünlerden en önemlisi sayılabilecek olan kırmızı demir oksit ise dört yöntem ile elde edilebilmektedir. Bu yöntemlerin ilk üçü kalsinasyon prensibine göre yapılan yöntemler olurken, diğeri de kimyasal çözündürme yöntemi olarak değerlendirilebilmektedir. Bu yöntemler aracılığıyla da açık renkten koyu renge kadar fark etmeksizin farklı tonlarda kırmız pigmentler üretilebilmektedir.
Sarı Pigmentli Demir Oksit
Sarı pigmentli demir oksitleri oluşturmak için üç yöntem kullanılabilmektedir. Bunlardan ikisi, prosesin demir oksit tuzlarında çözülmesi sonucunda elde edilenlerdir. Diğeri ise renk değişimidir. Renk değişimi, tanelerin büyüklüğüne ve bu tanelerin reaksiyon zamanlarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle de uzun bir reaksiyon süresi olan ve büyük tanelerden meydana gelen pigmentin rengi turuncu olurken, kısa reaksiyon süresi olan ve küçük tanelerden oluşan pigmentler sarı ve tonlarını vermektedir.
Demir Oksitlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Demir oksitler birçok alanda kullanılabilen tozlardır ve oldukça çeşitli bir kullanım alanı mevcuttur. Bu kullanım alanları; boya, seramik, kauçuk zemin, kauçuk parke, balata, taş boyama, beton renklendirme, kâğıt sanayi gibi oldukça geniş bir çerçevede incelenebilmektedir.
Demir Oksit Kırmızı H-130, Demir Oksit Sarı G313, Demir Oksit Siyah 318, Demir Oksit Kahverengi 660, Demir Oksit Yeşil 835, Demir Oksit Kırmızı H116, Krom Oksit Yeşil 5376 ürünleri Kimteks’in ürün portföyünde yer almaktadır.