Alüminyum silikat alüminyum oksit, Al2O3 ve silikon dioksitten türetilen, susuz ya da hidratlı bir yapıda olabilme özelliği gösteren, mineral ya da sentetik yollar aracılığıyla doğal olarak oluşan SiO2‘den türetilen kimyasal bileşiklere yaygın olarak uygulanan işleme verilen bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimyasal formülleri genellikle xAl2O3 · ySiO2 · zH2O olarak ifade edilmekte ve E numarası E559 olarak bilinmektedir.
Alüminyum Silikat Kompozit Malzemeleri ve Lifleri
Alüminyum silikat, alüminyum oksit ve silikon dioksitten meydana gelen bir çeşit elyaflı malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür malzemelere alümina silikat elyaflar adı da verilmektedir. Bunlar kimyasal bileşiklerden çok camsı katı çözeltilerden oluşmaktadır. Bileşimler genellikle alümina, Al2O3 ve silis Si02 ağırlık yüzdesi olarak tarif edilmektedir. Alümina yüzdesi arttıkça sıcaklık direnci de doğal olarak artmaktadır. Bu lifli malzemeler gevşek yün, battaniye, keçe, kâğıt ya da tahta formlarında sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir.
Aluminyum Silikat Grubu Özellikleri
Andalusit Al2o (Sio4)
Kristallografi: Ortorombik sistemde kristallenmektedir. Genellikle kareye yakın prizmalar şeklinde elde edilmektedir.
Fiziksel Özellikleri: Sertliği 7.5 ve yoğunluğu 3.2 olarak ifade edilebilmektedir. Camsı parıltılı olup kırmızı, kahve ve yeşil renklerde karşılaşılabilmektedir. Bu renkler maddenin ana görüntüsünü meydana getirmektedirler. Saydam ya da yarı saydam olarak bulunmaktadır.
Tanınması: Kare prizma biçimli kristal şekli, sertliği ve ergimesi ile bilinmektedir.
Bulunuşu: Alüminyumlu şeylerin basıncın nispeten düşük olduğu bölgesel metamorfizmasında ve kontakt metamorfizmasında oluşmaktadır.
Kiastolit: Uzun ve ince kristalli, içine koyu renkli killi şist maddesi karışan ve yatay kesitinde siyah haç gösteren bir andalusit olmaktadır.
Sillimanit (Al2O (Sio4)
Kristallografi: Ortorombik sistemde kristallenmektedir. İnce uzun kristaller halinde bulunmakta ve kristaller lifsel ve paralel gruplar oluşturmaktadır.
Fiziksel Özellikleri: (010)’da iyi dilinimli, sertliği 6-7 arasında ve yoğunluğu 3.2 olmaktadır. Camsı parıltılı, kahve, açık yeşil ve beyaz renkli olup saydam ve yarı saydam olarak bulunabilmektedir.
Tanınması: Metamorfik kayaçlar içerisinde bozuşmamış, belirgin ve ince uzun prizma şekliyle tanınmaktadır.
Bulunuşu: Yüksek basınç ve sıcaklıktaki bölgesel metamorfizma minerali olarak bulunmaktadır.
Kimteks ürün portföyünde yer alan ürün kodları; Omyacarb EXTRA – KP, Omyacarb EXTRA – KA, Omyacarb 95 T – KA, Omyacarb 60 – GZ, Omyacarb 60 – GZ, Omyacarb®️ 40 – GZ, Omyacarb 15 EXTRA – GZ, Omyacarb 15 – KS, Omyacarb 15 – KA, Omyacarb 10 – GZ, Omyacarb 5 – GZ, Omyacarb 3 EXTRA – KP, Omyacarb 3 EXTRA – KA, Omyacarb 3 EXTRA – GZ, Omyacarb 3 – GZ, Omyacarb 2 X – KP, Omyacarb 2 X – KA, Omyacarb 2 B – GZ, Omyacarb 2 – KS, Omyacarb 2 – GZ, Omyacarb 1 – KP, Omyacarb 1 – KA, Omyacarb – KA Granül Serisi’dir.